Всі Новини
           

Через перелаз

Через перелаз

Циль Чвѣрка жыл у сосѣдствѣ з корчмарем Шулемом. Они не лем хыжу и огород мали в сосѣдствѣ, но и все поле их было в ме¬жи, якбы родичѣ Чвѣркы были родными з родичами Шулема. Не родство было тому причинов, же они все мали в сосѣдствѣ. При¬чину того лѣпше знал бы повѣсти старый, вычом¬ханый пере¬лаз, котрый стоял при конци хыжѣ Чвѣркы. Через сей перелаз вела выбита дорожка прямо до хыжѣ Шулема. Он поставленый был отцем Чвѣркы, обы люде не видѣли его, коли он иде до корчмы Шулема. Через тот перелаз перелѣзла половина маетка Чвѣркы до Шу¬лема.

Циль был единаком у своих родичов. Хотяй он был еще доста богатый, д ѣ вкы не хот ѣ ли идти за него замуж . Ему его отець лишил злу славу : сын пяниц ѣ . Зато он оженил ся з дуже б ѣ днов д ѣ вчинов .

     То не та д ѣ вчина е богатов, котра мает великый маеток. Богатов е та, котра мает доброе сердце и душу; яка знат быти правдивов жонов и матерев буду­чого покол ѣ ня . Таков была и молода жона Циля Чв ѣ ркы . Но як каже пословиця : „Кров не вода !" Сын Циль удал ся на свого отця . Дармо жона била собов на вс ѣ бокы , нич не помагало . Што жона приобр ѣ ла , муж все знищил , все пере ­ л ѣ зало через перелаз до Шулема . Уже он так зачал заходити до Шулема , же лишил и свой вычомханый перелаз , но улицев ишол до корчмы и не скрывал ся од людей . Часто чу ж ѣ люде приводили его пяного из корчмы . Жона плаче и просит , обы он покаял ся . Нич не помагало .

    Часы минают а з ними разом минат над ѣ я молодой жоны на л ѣ пшу будучность . Она уже не так жаловала за маетком , котрый Циль пропивал , бо она од д ѣ тства привыкл а вь б ѣ днот ѣ жыти , но найболше грызла е ѣ ганьба . Каждый см ѣ ял ся над сим чолов ѣ ком и над нев , же такого пяницю мужа мает . Она р ѣ шила ся приносити свому мужови питя до дому и присилует :

     – Пий Цилю, лиш до корчмы не за­ходи, обы над тобов люде не см ѣ яли ся! Я все принесу тоб ѣ домов пити .

     Фляшка зь гор ѣ лков дома стояла , а Циль николи не пил из ней , лише все до корчмы заходил . Коли жона нар ѣ кала на него , чом он не пие дома , он одпов ѣ дал :

– Мен ѣ не хоче ся дома пити . В корчм ѣ оно не такое , як дома .

     – Може Шулем мен ѣ не з той дал , што ты у него звык пити ?

     – Из той, из той, лише оно вже в корчм ѣ иншакое питя . В корчм ѣ штось то вже и воздух иншакый .

     Такый чолов ѣ кь , што вь корчм ѣ кур ­ тат свой час , мае трояку утрату . Раз , готовы грошы выдаст . Другый раз, кебы и не страчал час, котрый николи болше не верне ся, и так роботу мал бы колись догонити, а третый раз, не то што не заробил, но заробеное стратил. И Циль не долго ходил до корчмы. Докы мал грошы и маеток, та Шулем давал и на в ѣ ру , и всяко . А коли стратил свой маеток, стратил и честь у Шулема. Шу­лем не даст пити. Циль вже бы и дома посмаковал мало паленочкы, но што, коли вже не е за што купити. Жона и д ѣ ти ходят ряндавы . Тай и Циль не такый од ѣ ­ тый , як переже был . Ой , н ѣ т ! Ему на укор сп ѣ ваю т таку п ѣ сню :

«Ой, кой ем был молод хлопець,

Ш ѣ стьма - м волы крятал ,

А як ем ся оженил,

Шапков гат ѣ платал !

Ой, кой ем был молод хлопець,

Шаркантевы – цорк, цорк,

А як ем ся оженил,

Постолята – лоп, лоп!»

     Теперь Циль лише тогды напие ся паленочкы, коли десь е свадьба, крестины, або инша гостина. Часом за бляшку паленкы Жидам воду носит, чоботы чистит, а в суботу огня кладе. И все лише за бляшку паленкы. А жона изь д ѣ тми плаче и мучит ся .

     Велика радость настала для Циля. Его стрыйчаник женит ся. Он вже изда­лека т ѣ шит ся , же погуляе соб ѣ на свадьб ѣ стрыйчаника , бо его стрыйчаник такый богатый , як колись был его д ѣ до . Рано , коли мала быти свадьба , Циль просил свою жону , обы и она пошла з ним на свадь бу. Жона одпов ѣ ла :

     – Як я можу идти з тобов на свадьбу, коли я не маю во што убрати ся. Мо ѣ плеч ѣ голы , бо вже и платкы не мам , обы - м поплатала сорочку , а д ѣ ти тыж голы . Я не можу идти на свадьбу !

     Циль т ѣ шил ся , же не йде жона на свадьбу . Так бод ай хоть см ѣ л ѣ йше буде соб ѣ гуляти .

На свадьб ѣ каждый веселый . И Циль забыл о б ѣ днот ѣ своей родины . Гуляе без тямкы . Тут дают доста пити . Коли подпил ся , та пошол соб ѣ сп ѣ ваючи улицев :

«Не журь ты ся, моя мила, же пию,

Будеш за мнов бановати, як умру!

Будеш за мнов бановати, плакати,

Як я пойду в сыру землю лежати.»

     Позднов ночов вже и на свадьб ѣ не было што пити . Докы было , та давали Цилеви , а як не было , та надармо просил Циль . Раз р ѣ шително казано му , же паленкы не е , та вже и просити не варта было . Циль задумал ся.

     – А може Шулем даст еще бодай едну децу на в ѣ ру ? подумал самый до себе . И пошол до Шулема .

     Вышол изь хыж ѣ . Была тверда зима . В хыжи тепло , а на двор ѣ аж тр ѣ щит од морозу . Циль , вышовши на двор , забыл , же он е на двор ѣ свого стр ыйчаника. Думал, же е на своем двор ѣ . Пошол на конець хыж ѣ . В его двор ѣ там стоял вычомханый перелаз , де у его стрыйчаника был колодязь . Зруб ко ­ лодязя так вызирал , як его вычомханый перелаз . Он имил ся за ключку ко ­ лодязя , думаючи , же то кол горо ­ дины . Пе ресадил едну ногу через зруб, бо думал, же то перелаз Шулема, дале подал за нев другу и – шупс в колодязь. Падучи в колодязь не забил ся, бо держал ся за ключку. На щастя в колодязи не было много воды. Коли упал до колодязя, та мал воды попод плеч ѣ .

      В хыж ѣ музика играт , а в колодязи Циль сп ѣ ват . Та не таку п ѣ сню , што в хыж ѣ . Он просит помочи . Та помочи не е . Нико не чует его . Вже и пропян ­ чил ся . И паленка не кортит го . Думат о житю . Вже нав ѣ кы зар ѣ кат ся од гор ѣ лкы . Та и то не помагат . Пробует л ѣ зти гор ѣ кам ѣ нем . Не мож , бо кам ѣ ня ховзкое , а его рукы и ногы покр ѣ пли . Без пере ­ станку просит помочи .

     Се было якраз в полночи. Из хыж ѣ вышол еден хлопець на прохолодь . Учул крик испод земл ѣ . Скоро вер ­ нул ся до хыж ѣ думаючи , же то мает быти голос якыхсь нечистых сил. И в хыжи не казал никому, што чул на двор ѣ , бо ганьбил ся . Бояти ся нечистой силы такому хлопцеви , котрый на свадьб ѣ мает указати , же он е найсилн ѣ йшый од вс ѣ х присутных ! Скорше молчал .

     Посл ѣ того вышла на двор якась ста ­ ра баба . Учувши подземный голос, пере­крестила ся и скоро вернула ся до хыж. И она думала, што се е якась кара зато, бо уже настала пятниця, а люде там гу­ляют. Молила ся в хыж ѣ .

     В хыж ѣ не было воды . Треба было за ­ нести . Еден дружба взял в ѣ дро , пошол ид колодязеви . Коли учул якыйсь голос из колодязя, верг в ѣ дром и напуженый зашол до хыж ѣ . В хыж ѣ зробил ся гук и зам ѣ шаня . Вс ѣ выб ѣ гли на двор и кри ­ чали :        

– Люде, в колодязи чорт! Пойдьте бити чорта!

     – Як туды чорт попал ся? – зв ѣ дала ся една стара баба .

    – Та попал ся! Упал у колодязь! – издалека кричал еден хлопець, но до колодязя лем из оддаленя прикрадовал ся, як и другы хлопц ѣ , но в конци еден р ѣ шил ся прискочити ид колодязю и ука ­ зати свою см ѣ лость .

     – Иванку мой солодкый! Не йди ид колодязю! – кричала една дружка свадьбы.

     Она дуже любила Иванка и бояла ся того, же як Иван пойде ид колодязю, тогды чорт и его затягне в колодязь.

 

• • •

     Иван р ѣ шил ся пойти ид колодязю и з тым чортом покон чити справу. Не радо робил то. Лем хот ѣ л указати свою см ѣ лость . А коли вже раз вырушил ся ид колодязю , та вже ганьба было ему вертати ся . Р ѣ шил ся так : раз мати родила , раз треба и умерти !

     Вс ѣ м присутным волося встало на голов ѣ , коли увид ѣ ли , же Ивань так см ѣ ло приступил до того колодязя , из котрого чути голос чорта .

     На двор ѣ тр ѣ щал мороз . Каждого зима била . А ще горше было тогды , коли вид ѣ ли , же Иван см ѣ ло тягне ключку из колодязя . Из колько силы , так тяжко дыхаючи тягне е ѣ . Он уже вид ѣ л , же то н е чорт, но лише подобный до него, бо пяниця е справд ѣ подобный до чорта . Коли вытяг Циля изь колодязя , вс ѣ закричали : «Бийте чорта ! Бийте чорта ! »

     Циль был уполы мертвый. Мокрый в мороз ѣ лише тряс ся . Занесли его до хыж . Коли мало пробрал ся , зачал за ­р ѣ кати ся , же николи уже не буде л ѣ зти через перелаз до Шулема . И не л ѣ з , бо в скором час ѣ умер . Не лише его жона плакала за ним , но и Шулем заплакал , же стратил такого доброго куншафта *.

Петро МИГОВК,

«Литературна Недѣля». — 1941
Расскажите об этом своим друзьям
09/04/16 12:31 | Категорія:Соціо
Коментарі (0)

Додати коментарій
Ваше ім'я:

Введіть контрольний код, який ви бачите на зображенні:


Якщо ви не бачите контрольний код, це означає, що у вашому браузері відключено підтримку графіки. Включіть її та перезавантажте сторінку.

Повідомлення:




Залишаючи коментарі, дотримуйтесь Правила поведінки на сайті .
Коментарі, які не відповідають пунктам виписаних в Правилах - будуть видалені!
Пошук:   
Загрузка
новини та телепрограмма на сьогодні
Загрузка...
Global Consulting Company ясновидящая экстасенс потомственный маг эксклюзивная одежда
© 2010, MEDIACENTR.INFO . Усі права захищені.
Використання матеріалів MEDIACENTR.INFO дозволяється за умови посилання
(для інтернет-видань — гіперпосилання) на MEDIACENTR.INFO.
Передрук, копіювання чи відтворення інформації,
що містить посилання на інші джерела в будь-якому вигляді заборонено.
87481 - 99 - 102

Lucien Piccard is about the a lot of uk replica watches acclimatized watchmakers in the accepted society, operating out fake watches of any amazing host to Switzerland which is alleged your arresting abode affiliated with actual best superior watch, Lucien Piccard is absolutely cloudburst bodies over Eighty seven decades anytime back the swiss rolex time associated with 1923 and actualization been acclaimed apropos abundant assortment of finest akin of superior watches.